
Tips voor je fietsaccu
Je elektrische fiets is een kostbaar bezit. Daarom is het aan te bevelen om deze goed te onderhouden. Met name bij het onderhoud van de accu van de e-bike dien je voorzichtig te werk te gaan. Bij correct gebruik zo'n vijf jaar mee.Bij verkeerd gebruik wordt de levensduur van de accu een stuk korter.
Bewaar de accu koel en droog
Elektronica en vocht gaan niet goed samen. Bewaar de accu daarom altijd droog en bij voorkeur in een koele omgeving. Staat uw fiets buiten en is de accu afneembaar? Neem deze dan mee, dit verkleint niet alleen de kans op waterschade maar ook de kans op diefstal. Soms blijft de fiets tevens stroom vragen wat de accu onnodig ontlaadt.
Niet te heet
De zomer en de lente zijn een fietsseizoen bij uitstek. Maar ook de herfst 'kan er wat van'. U weet het zelf: schitterende kleuren, knisperende bladeren, frisse lucht vol zuurstof en na enige kilometers vanzelf een warm gevoel. En de kop chocomel of koffie met gebak smaakt een heel stuk beter met éérst een gezonde tocht achter de kiezen.
Plaats de accu in de winter pas kort voor vertrek in je e-bike en zet je e-bike in de zomer niet in de volle zon.
Accu’s kunnen over het algemeen niet goed tegen hitte, en moeten dus altijd zorgvuldig worden onderhouden in de zomer. Extreme temperaturen kunnen er namelijk voor zorgen dat de actieradius van uw accu achteruitgaat, of dat er andere schade aan uw kostbare accu ontstaat.
Niet te koud
Tegen enige kou is een e-bike accu wel bestand. Maar met name temperaturen onder nul kunnen funest zijn. Dat heeft te maken met negatieve chemische processen en onder andere eventuele vorming van condens. Ook tijdens het laden van de fietsaccu is de temperatuur van belang. Daarom is in de meeste gevallen een e-bike met uitneembare accu in plaats van een vaste variant, een goed idee. De batterij kunt u zo makkelijk meenemen naar binnenshuis, om deze op te laden op kamertemperatuur. Is het aantal graden Celsius gemiddeld, dan verloopt het laden soepeler en ook dat is goed voor de accu-levensduur.
Een fietsaccu presteert het beste bij temperaturen tussen de 10 en 25 graden Celsius. Het laden van een Li-Ion accu dient altijd boven de 0°C te gebeuren. Indien de accu uit de vrieskou komt laat deze dan eerst bij kamertemperatuur acclimatiseren. Het laden van een fietsaccu onder 0°C kan resulteren in onomkeerbare schade aan de batterij!
Laad de fietsaccu tenminste 1x per maand
Gebruikt u de accu voor langere niet? (Ont)laadt de accu dan eerst halfvol en berg hem dan pas op. De accu slijt namelijk minder snel dan wanneer deze vol geladen wordt opgeborgen. Laad de accu vervolgens tenminste iedere maand kort bij door deze ongeveer een uur bij te laden. Zo houdt u de accu op peil en voorkomt u diepontlading.
Om diepontlading te voorkomen dien je de accu regelmatig op te laden. Door de natuurlijke zelfontlading loopt de batterij als het ware vanzelf leeg, waardoor de cellen van de batterij op den duur onherstelbaar zullen beschadigen. Probeer daarom minstens één keer per maand de batterij op te laden (tot zo’n 90%).
Een opmerking achterlaten