Doorgaan naar inhoud
Je kent de geschiedenis van elektrische fietsen niet

Je kent de geschiedenis van elektrische fietsen niet

Sinds Faraday in de jaren 1830 's werelds eerste elektrische motor uitvond, hebben veel mensen geprobeerd de elektrische motor toe te passen op fietsen.
De eerste die dat deed was de Fransman Gustave Trouvé.

In 1881 transformeerde Gustav Truf met succes een elektrische driewieler

Tentoongesteld in Parijs en werd hij de wereldwijd erkende uitvinder van de eerste elektrische auto. Hij staat ook bekend als de vader van de elektrische auto.

In 1892, vond M. Graffigny een elektrische driewieler uit

De afbeelding hierboven is een elektrische driewieler uitgevonden door M. Graffigny in 1892. Het uitgaande tandwiel van de motor is via een reeks reductiesets verbonden met het differentieel van het menselijke aandrijfwiel. De driewieler kan dus worden aangedreven door de berijder die op het pedaal trapt. kan ook worden aangedreven door een elektromotor. Aan de rechterzijde van het voertuig bevindt zich een doos met 24 batterijen, en aan de linkerzijde een motor van bijna 10 kg. Het voertuig weegt 77kg. Als de accu leeg is, ga je pas echt huilen.

In 1895 vond Ogden Bolton een elektrische auto uit met directe aandrijving op de achterwielen.

Toch lijkt de auto die door de twee bovengenoemde meesters werd uitgevonden, meer op een elektrische auto dan op een elektrische fiets. Veertien jaar later vond Ogden Bolton, door hen geïnspireerd, een direct aangedreven elektrische auto met achterwielnaaf uit.

Deze twee elektrische voertuigen hebben geen aandrijfcomponent voor het trappen van mensen. Ze zijn in zuiver elektrische modus. Er is een bedieningshendel op het stuur om de motor te bedienen, en de batterij bevindt zich in de voorste driehoek van het frame. De naaf van het achterwiel is uitgerust met een geborstelde DC-buitenrotormotor met permanente magneet. Op de dwarsdoorsnede van de motor rechts, zien we de zes spoelen in de motor en de magnetische buitenrotorring. Er zijn zes pallen in het midden. Het lijkt sterk op de moderne torenbasisstructuur, en van dit ontwerp kan worden gezegd dat het meer dan 130 jaar geleden behoorlijk geavanceerd was.

In 1897, Hosea W. Libbey, de eerste elektrische fiets met middenmotor

In 1897 ontwierp de uitvinder Hosea W. Libbey een elektrische fiets met een centrale motor. Deze elektrische auto heeft geen pedalen en wordt aangedreven door een drijfstang. Wat vreemder is, is dat hij gebruik maakt van een permanente magneetmotor met dubbele stator. De motor heeft de vorm van een hamburger. Aan beide zijden bevinden zich stators, de rotor is in het midden ingeklemd en de linker- en rechteraandrijfstang zijn aan beide zijden verbonden. De accu is direct boven de motor geplaatst, en de achterkant lijkt te bestaan uit twee wielen die naast elkaar zijn verbonden, en het achterwiel heeft ook een kruislings gemonteerde boogvormige "bladveer" om de oorspronkelijke achterwielophanging te vormen. Misschien wordt de auto een elektrische driewieler genoemd. 

In november 1897, Humber's tandem elektrische fiets.

In november 1897 werd zo'n elektrische tandemfiets, Humber genaamd, tentoongesteld op de Stanley-tentoonstelling. Het was gemaakt door de Franse makers Clerc en Pingault. Op 22 mei 1897 reden de Franse coureurs Dacier en Jalabert met deze Humber elektrische tweepersoonsauto 1 kilometer af in slechts 57 seconden, met een gemiddelde snelheid van 63 km/u.

1898, Gordon J. Scott, een multi-aandrijving fiets

Een fiets met meerdere aandrijvingen, klinkt dat erg chic? Maar het is niet echt veel waard. In feite heeft deze "e-bike" geen accu. Tijdens het rijden trapt de berijder, en de tanden zijn verbonden met een kleine generator op de onderbuis, die elektriciteit opwekt voor de motor op de bovenste achtervork, die vervolgens de elektriciteit omzet in kinetische energie om de fiets voort te stuwen. Deze meerlagige energieomzetting bleek een zeer inefficiënte oplossing en ik kan niet echt andere voordelen van deze fiets bedenken dan dat je je geen zorgen hoeft te maken over het vuil worden van de ketting op je broekspijpen.

1898, Mathew J. Steffens elektrische fiets met achterwiel en riemaandrijving

In 1992 werd dan eindelijk de eerste elektrische fiets op de markt gebracht: de Zike.

Dit model werd uitgevonden door de beroemde Britse uitvinder Clive Sinclair.Het heeft een geïntegreerd nikkel-cadmium batterijsysteem en een 850g permanente magneet motor.

 

Dit model werd op de tentoonstelling van dat jaar gelanceerd en er werden zeer hoge verwachtingen van gekoesterd. Men verwachtte dat het 10.000 eenheden per maand zou verkopen. In feite werden uiteindelijk slechts 2.000 eenheden verkocht, wat een mislukking werd.

Tegelijk met Zike werd ook een elektrische miniauto op 3 wielen gelanceerd.

Tegelijkertijd hebben we ook een andere elektrische fiets geïntroduceerd die hij heeft uitgevonden. Ik geloof dat iedereen de abike heeft gezien die in 2006 op de markt kwam.

In 1993 lanceerde Yamaha Japan de eerste elektrische fiets met trapasaandrijving PAS

Het Japanse Yamaha begon eind jaren tachtig met de ontwikkeling van het "Power Assist System-PAS" (bekrachtigingssysteem). Het werd in 1993 met afgewerkte producten op de markt gebracht. Sindsdien zijn elektrische fietsen populair geworden in Japan en geleidelijk aan in de hele wereld geïntroduceerd.

Met de vooruitgang van wetenschap en technologie en de economische ontwikkeling, worden de soorten elektrische fietsen voortdurend verrijkt, en meer uitstekende en avant-garde ontwerpen ontstaan in eindeloos. De elektrische fietsen van vandaag zijn meer geschikt voor korte reizen in het weekend of vakanties. Fietsen, zoals mannen en vrouwen over de hele wereld hebben ontdekt, zijn elektrische fietsen een van de beste manieren om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren. Ze zijn stabiel en gemakkelijk te gebruiken. Fietsen is een belangrijke activiteit voor de cardiovasculaire functie en versterking.

Vorig artikel Waarom kies ik voor een elektrische fiets?
Volgend artikel Zijn dikke of smalle banden snel?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden