
Europese steden lanceren nieuwe fietsvriendelijke programma's
Getroffen door de pandemie van het nieuwe coronavirus in 2020, hebben veel Europese steden besloten hun fietspadeninfrastructuur te verbeteren door gebruikers hogere wegen, parkeerplaatsen en onafhankelijke fietspaden ter beschikking te stellen, waardoor het gebruik van alternatieven wordt aangemoedigd en tegelijkertijd de openbare veiligheid van het vervoer wordt gewaarborgd. In veel steden over de hele wereld proberen gebruikers het woon-werkverkeer met enorme vervoerssystemen te vermijden, wat betekent dat veel mensen de fiets pakken in plaats van metro of bus te gebruiken. In sommige steden, zoals Parijs of Amsterdam, maakt de toename van het aantal fietsers het noodzakelijk de fietsinfrastructuur te verbeteren en het fietsstedennetwerk uit te breiden.
De opwarming van de aarde heeft lokale overheden gedwongen milieuvriendelijkere strategieën te hanteren en heeft veel steden ertoe aangezet het autoverkeer terug te dringen. Deze hedendaagse behoeften zijn de inspiratiebron voor het lanceren van een groene fietsvriendelijke strategie op wereldschaal.
De stad Parijs heeft besloten 250 miljoen euro te investeren om een fietsprogramma op te zetten, dat moet zorgen voor een bredere en veiligere fietsinfrastructuur. Het vijfjarenplan is erop gericht de fietspaden uit te breiden en 180 kilometer nieuwe fietspaden aan te leggen. Het aantal stallingsplaatsen zal toenemen van 60.000 tot 180.000. De nieuwe route zal ook naburige voorsteden en steden met elkaar verbinden en integreren met het metrosysteem.
Momenteel telt de stad Parijs 1 miljoen fietsritten per dag, en het lijkt dringend nodig om voor een betere infrastructuur te zorgen. De stad Parijs kondigde aan in mei 2020 meer voetgangers- en fietsersvriendelijke ruimtes toe te voegen om het aantal auto's in het centrum van de stad te verminderen. Deze methode is bedoeld om de vervuiling en verkeersopstoppingen na de Covid 19-sluis te verminderen. Een van de belangrijkste verbeteringen zal het gebruik van fysieke barrières zijn om fietspaden te scheiden van rijstroken voor auto's om de veiligheid van fietsers en voetgangers te waarborgen.
Amsterdam wordt erkend als een van de meest geschikte steden om te fietsen en voert ook veranderingen door om de fietsinfrastructuur te verbeteren. In 2022 komt er een nieuw plan om de fietsenstallingen en de bestaande fietspaden te verbeteren. Omdat er elk jaar duizenden nieuwe inwoners naar Amsterdam komen, zal de aanleg van de Koninklijke Route zorgen voor meer fietscapaciteit. Het stadsbestuur heeft besloten het kruispunt opnieuw in te richten en het aantal fietspaden met lage snelheid uit te breiden om de veiligheid van voetgangers en fietsers te waarborgen.
Een andere Europese stad die graag fietsvriendelijker wil worden is Berlijn, waar de lokale overheid een nieuw fietssnelwegprogramma heeft gelanceerd. De Berlijnse senaat heeft het ministerie van milieu, vervoer en klimaatbescherming opdracht gegeven om 12 nieuwe fietspaden goed te keuren die volledig gescheiden zullen zijn van andere voertuigen op de weg. Deze methode zal het aantal fietsen doen toenemen tot 2,4 miljoen in 2025.
De pandemie heeft bedrijven en lokale overheden voor tal van uitdagingen geplaatst en geïnspireerd tot de ontwikkeling van ideeën om deze uitdagingen het hoofd te bieden en zo te zorgen voor een gezondere en groenere omgeving voor burgers overal ter wereld.
Een opmerking achterlaten