Doorgaan naar inhoud
De mooiste fietsroutes in Nederland per provincie

De mooiste fietsroutes in Nederland per provincie

Nederland is een echt fietsland: Je kunt vrijwel overal met de fiets komen door de 33.000 kilometer aan veilige fietspaden. En op deze fietsroutes is heel veel heel veel moois te beleven, áls je weet waar je moet zijn. Wij hebben de mooiste fietsroutes per provincie voor je op een rij gezet. 

De beste fietsroutes per provincie

Limburg: de Rozenroute

Deze fietsroute is het mooist vanaf half juni tot halverwege de herfst. De tocht leidt je namelijk langs talloze rozenvelden, die in deze periode volop in bloei staan. De route is zo’n dertig kilometer lang en leidt je langs kwekerijen, betoverende velden, natuurgebieden het Schuitwater en Kaldenbroek, de Houthuizer molen en het sprookjesachtige kasteel De Borggraaf. Kortom: genoeg te zien.

Noord-Brabant: rondje Helmond

Fiets je liever door de stad dan door de natuur? Dan is het ‘Rondje Helmond’ een leuke route om te fietsen. Deze tocht van 45 kilometer leidt je geheel rondom de stad, waar je talloze leuke bezienswaardigheden en restaurantjes tegenkomt. Zo kom je langs musea, een palingkwekerij, een midgetgolfbaan en recreatieplas Berkendonk. Er wordt een jaarlijks fietsevenement georganiseerd, maar je kunt de tocht natuurlijk ook gewoon zelf afleggen.

Overijssel: Erve Kraesgenberg

Deze fietsroute start bij de historische boerderij ‘Erve Kraesgenberg’ in Losser (hier is de fietsroute ook verkrijgbaar). De tocht leidt je naar de grens tussen Nederland en Duitsland en verschillende bezienswaardigheden. Zo is er Hof Aarnink met golfbaan, ijsboerderij ’t Loaboerke (die in 2020 een tienjarig bestaan viert), het Duivelshofbos en meer. 

Noord-Holland: Duin & bollen tour

De combinatie van duinen en prachtige bollenvelden maken Noord-Holland als provincie uniek, en met deze fietsroute kom je langs beide. Fiets deze tocht van 43 kilometer tussen half maart en half mei en je kunt genieten van alle kleurenpracht van de bollenstreek. Je begint in de duinen in Zuid-Kennemerland, en komt vervolgens langs de bollenvelden, luxe villawijken, en eeuwenoude bossen.

Drenthe: Weldadig rondje

Deze mooie tocht van 36 kilometer leidt je door de historie van ‘De Maatschappij van Weldadigheid’. Een organisatie die tweehonderd jaar geleden werd opgericht om arme mensen te helpen door een bestaan op te bouwen als boer. Je komt tijdens de fietsroute langs unieke monumenten Vrije Koloniën van Weldadigheid Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord. Verder word je omringd door drie schitterende Nationale Parken: het Drents-Friese Wold, Weerribben-Wieden en het Dwingelderveld.

Utrecht: Fortenlandroute

Deze fietsroute is 34 kilometer lang en brengt je langs indrukwekkende, historische forten. Je komt door de vestingsteden Naarden, Muiden en Weesp én het Muiderslot. Duik in de historie van de Hollandse Waterlinie en geniet ondertussen van de prachtige omgeving en gezellige terrasjes. 

Flevoland: Natuurroute Almere

Bij deze tocht start en eindig je in de havenkom van Almere Haven. Onderweg kom je langs verschillende natuurgebieden, zoals het Kromslootpark, het Almeerderzand, het Koningin Beatrixpark, het Vierbruggenpad en het Cirkelbos. De tocht is rond de 40 kilometer lang. 

Zeeland: Stroomtram Walcheren

De fietstocht van 40 kilometer lang start en eindigt in Koudekerke en leidt je op de heenweg langs oude tramstations naar Domburg. Op de terugweg fiets je langs het water en de duinen. Je komt tijdens de tocht langs dorpjes waar vroeger de oude stoomtram stopte. Het eindpunt van de tram lag in Domburg, dus ook deze fietsroute leidt tot Domburg. Op de terugweg kom je langs toeristische dorpjes zoals Zoutelande en Dishoek. 

Friesland: de Elfstedentocht

Als je aan Friesland denkt, denk je natuurlijk aan de Elfstedentocht. En die kun je ook met de fiets rijden! Dit is waarschijnlijk een route voor meerdere dagen, want de volledige tocht beslaat zo’n 230 kilometer. Je begint en eindigt in de hoofdstad Leeuwarden en komt vervolgens langs tien andere plaatsen. 

Zuid-Holland: de Molenroute

Deze fietsroute is 43 kilometer en komt langs de negen molens van de beroemde Kinderdijk in de Alblasserwaard. Daarnaast fiets je door weilanden, bossen en de Krimpenerwaard met sfeervolle dorpjes. Breng onderweg een bezoek aan de Museummolen om meer over de geschiedenis van de molens te leren.

Gelderland: Luxe achter de Limes

Een historische fietstocht die je meeneemt in de geschiedenis van de Romeinen. De Limes is de grens van het Romeinse Rijk, die in het jaar 19 voor Christus in Nijmegen kwam te liggen. De fietsroute brengt je langs de bewijzen van de Romeinse aanwezigheid en kan gestart worden vanaf verschillende locaties.

Groningen: Dollard route

De laatste en meteen de langste tocht van de lijst, maar je kunt deze 300 kilometer lange route natuurlijk ook gedeeltelijk fietsen. De Internationale Dollard Route loopt door Nederland en Duitsland en komt langs dorpjes vol historie. Er zijn oude havens, Middeleeuwse kerken en prachtig oude binnensteden. Daarnaast kom je uitgestrekte polderlandschappen en prachtige natuur tegen.

Volgend artikel Europese steden lanceren nieuwe fietsvriendelijke programma's

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden